top of page

Wrijving op de werkvloer #2: 
De nadrukkelijk aanwezige collega versus de stille ingetogen collega

Om het beste uit jezelf en je collega’s te halen, vertel ik in een serie blogs de meest voorkomende verschillen tussen mensen en hoe je daar gebruik van kunt maken.

Dat we allemaal op een andere manier in elkaar zitten, dat weten we vaak wel. Maar wat die verschillen nu precies inhouden en hoe dat uitwerkt op de werkvloer, dat is best lastig te begrijpen.


De Myers-Briggs type indicator werkt hierin verhelderend. De Myers Briggs type indicator is een model dat 16 persoonlijkheidstypes van elkaar onderscheidt. Aan de hand van jouw natuurlijke voorkeuren op een viertal dimensies, kies je zelf jouw best passende persoonlijkheidstype. De uitkomst laat zien waar je jouw energie op richt, de manier waarop je informatie tot je neemt, hoe je beslissingen neemt en hoe je de wereld betreedt.

In deze blog: waar richt je jouw energie op?Twee voorbeelden


De nadrukkelijk aanwezige collega: Mijn collega Lisa reageert nooit gelijk als ik wat zeg. Ik vraag me af wat er in haar omgaat, ik krijg moeilijk hoogte van haar. Als ik met haar wil sparren dan stokt het gesprek. Dat gaat ten koste van de flow waarin ik zit.


De stille ingetogen collega: Mijn collega Mariëlle denkt hardop en praat het liefste over alles wat haar bezighoudt. Ik kan mijzelf soms niet meer horen denken. Het kost mij energie dat ik steeds weer naar Mariëlle moet luisteren en niet rustig de zaken kan overdenken.


Wat is het verschil?

Laten we volgens dit model eens kijken naar de verschillen tussen Lisa (de stille collega) en Mariëlle (de aanwezige collega). Het MBTI model kent twee voorkeuren als het gaat om waar je je energie op richt, te weten:

  • De voorkeur voor Extraversion of de voorkeur voor Introversion

Heb je een voorkeur voor Extraversion dan richt je je energie naar buiten toe, heb je een voorkeur voor Introversion dan richt je je energie naar binnen.


Wat houdt dat in?

Mensen met een voorkeur voor Extraversion praten zaken graag door. Wat er op hun hart zit ventileren ze ook. Soms kunnen ze daarbij anderen overstemmen. Daarnaast neigen ze ernaar eerst in actie te komen en dan pas na te denken. Ze nemen graag direct het initiatief in werk en relaties.


Mensen met een voorkeur voor Intraversion overdenken liever eerst de situatie voordat ze in actie komen. Ze houden ervan zaken te overdenken en hebben tijd nodig voor reflectie. In een gesprek wachten ze vaak rustig op hun beurt. Ze nemen selectief initiatief wanneer het probleem erg belangrijk voor ze is.

Laten we eens wat dieper op de verschillen tussen die twee in gaan.


De nadrukkelijk aanwezige collega

De nadrukkelijk aanwezige collega Mariëlle richt haar energie naar buiten. Ze geniet van interactie met andere collega’s, ze vindt het heerlijk om te sparren en zaken door te praten.

Mariëlle houdt van een levendige omgeving om in te werken. Kantoortuinen vindt ze fijn, de open structuur daarvan zorgt ervoor dat ze makkelijk contact kan leggen met andere collega’s.


In vergaderingen hoor je de mensen met een voorkeur voor Extraversion als eerste. Zo ook Mariëlle. Hardop denkt ze na over nieuwe voorstellen. In haar enthousiasme kan ze andere collega’s overstemmen of in de rede vallen.


Als het gaat om het aanpakken van nieuwe taken dan zal Mariëlle het liefste meteen actie ondernemen. Gaandeweg ontdekt ze wel of die aanpak handig is of dat ze hierin iets moet bijstellen. Voor haar gaat het rijtje: doen-denken-doen op.


De stille ingetogen collega

De stille ingetogen collega Lisa richt haar energie naar binnen. Lisa heeft ruimte nodig voor concentratie. Ze reflecteert graag op zaken die spelen en overdenkt bij voorkeur eerst over situaties na voordat ze haar mening geeft.


Lisa kan geïrriteerd raken van een drukke werkomgeving. Zij zal eerder een rustig plekje zoeken waar ze afgezonderd, geconcentreerd haar werk kan doen.


In vergaderingen zijn mensen met een voorkeur voor Introversion vaak de stille observators. Ze luisteren en reflecteren intern op wat ze waarnemen. Het kan daarom zo maar zijn dat deze mensen juist na de vergadering met goede ideeën komen, terwijl ze tijdens de vergadering weinig feedback geven. Ze hebben nu eenmaal de tijd nodig om over zaken na te denken.


Ook bij het starten van nieuwe taken zal Lisa eerst de situatie willen overdenken alvorens in actie te komen. Voor haar geldt het rijtje: denken-doen-denken.


Eigen kwaliteiten

Beide type mensen hebben hun unieke kwaliteiten. En beide type mensen hebben hun ontwikkelpunten. Wat ze onderscheidt is de voorkeur waarop ze hun energie richten, naar binnen of naar buiten. Die voorkeur geeft hun de meeste energie.


Overigens kunnen mensen met een voorkeur voor Extraversion ook best stil zijn en goed luisteren en mensen met een voorkeur voor Intraversion luidruchtig zijn. Al is het maar omdat we geleerd hebben wat handig is in bepaalde situaties. Dat neemt niet weg dat de natuurlijke voorkeur de kant is die de mensen van nature de meeste energie geeft.


Het is fijn te weten dat er een wezenlijk verschil is tussen die voorkeuren. Het inzichtelijk krijgen van elkaars voorkeuren zorgt ervoor dat collega’s elkaar snappen en managers begrijpen wat de medewerkers nodig hebben om goed te kunnen werken.


Irritaties van de verschillende types

Laten we nog even teruggaan naar Lisa (de stille ingetogen collega) en Mariëlle (de nadrukkelijk aanwezige collega).

Lisa kan energie verliezen in een drukke en prikkelende omgeving. Zij moet een plek hebben waar ze in alle rust kan werken en niet steeds blootgesteld wordt aan prikkels. Lisa krijgt energie van concentratie. In besprekingen en vergaderingen kan Lisa zich overstemd voelen door collega’s als Mariëlle. Lisa heeft haar eigen ruimte nodig, zowel letterlijk als figuurlijk.

Mariëlle daarentegen wordt niet vrolijk van een werkplek waarin ze lang afgescheiden is van andere collega’s. Zij krijgt energie door de interactie met haar collega’s. Inzichten en ideeën krijgt Mariëlle het beste door te sparren en te spuien. Vergaderingen waarin je langdurig moet luisteren kosten Mariëlle energie. Als ze lange tijd niet mee kan praten haakt ze af.


Enkele tips

  • Kantoortuinen zien er vaak supergezellig uit. Deze zijn echter niet voor iedereen fijn om in te werken. Zorg voor rustige, afgezonderde ruimtes zodat ook de “Lisa’s” prettig kunnen werken.

  • Wil je in vergaderingen brainstormen over nieuwe plannen? Stuur dan van tevoren een memo met daarin informatie en de vraag of iedereen vast wil nadenken over die nieuwe plannen. De mensen met de voorkeur voor Introversion zullen hier dankbaar gebruik van maken en op deze manier ook in de vergadering actief mee kunnen doen.

  • Zijn de Mariëlles weer heerlijk op dreef tijdens besprekingen? Beperk dan af en toe hun spreektijd. En vraag bewust naar de mening van de stillere collega’s. Zorg er tegelijkertijd voor dat de “Mariëlles” niet alleen maar moeten luisteren. Zij hebben echt interactie nodig om tot goede ideeën te komen en hun aandacht erbij te houden.

  • Heb er erg in dat de mensen met een voorkeur voor Introversion tijd nodig hebben om intern te reflecteren in gesprekken. Dus, zeggen ze even niets? Geef ze de tijd en wacht rustig af.

  • Uit onderzoek is gebleken dat er meer mensen met een voorkeur voor Extraversion zijn dan met een voorkeur voor Intraversion. Houdt daar rekening mee. Mensen met een voorkeur voor Extraversion zijn van nature al duidelijker aanwezig, hierdoor kan het voor mensen met een voorkeur voor Intraversion nog lastiger zijn om hun stem te laten horen.


Tot slot

Ben je manager of leidinggevende? Wees je ervan bewust dat ook jij een persoonlijke voorkeur hebt. Jouw voorkeur hoeft niet de voorkeur van je medewerkers te zijn. Dat betekent dat je in de aansturing van je teams ook rekening moet houden met de verschillen, zodat iedereen in zijn flow blijft.


Nieuwsgierig geworden over de dynamiek in jouw team of de verschillen tussen jou en je collega’s? Lees hier hoe ik teams hierin begeleid.22 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page